Започна ремонтът на ул. "Отец Паисий"
Започна ремонтът на ул. "Отец Паисий" / Искра Койчева, Дарик Пловдив
ремонт Отец Паисий
96072
ремонт Отец Паисий
  • ремонт Отец Паисий
Централната пловдивска улица „Отец Паисий“ се затваря за движение до края на месец март. Символична първа копка на старта на ремонта на отсечката направи кметът Иван Тотев.

Реконструкцията на улицата ще продължи с поетапно затваряне на платното. То ще бъде с ширина от 6,5 метра, което ще позволи едновременно успоредно паркиране и преминаване на автомобили. Тротоарите ще бъдат разширени с до 70 см на различни места. От ВиК ще подменят водопроводните тръби по „Отец Паисий“, а всички контейнери за смет ще бъдат вкарани под земята. По време на ремонта ще има осигурено наблюдение от археолог", обясни градоначалникът.

Частта на „Отец Паисий“ – от ул. „Патрийрх Евтимий“ до ходел Одеон, ще бъде на едно ниво, с паважна настилка. Паркирането ще бъде забранено, ще влизат само автомобили, които обслужват търговските обекти.

Ще бъдат премахнати паркоместата на тротоара около подлез "Археологически", както и паркинга с бариерата на спирката, който е на общинска територия. Целта е местата да могат да се ползват за краткотраен престой на обслужващите МПС-та“, добави Тотев.

Живеещите в района, които имат гаражи, ще могат да преминават, но няма да могат да паркират на самата улица, подчерта още той.

Администрацията стартира работа и по карето между ул. „Филип Македонски“ , Цар-Симеоновата градина и ул. „Гладстон“.

Ще се създадат пешеходни пространства. Едно от тях ще е под Дома на техниката, което в момента се е превърнало в паркинг, където също ще се опитаме да вкараме контейнерите за боклук под земята“, допълни кметът.

До края на февруари ще започне работата и  по реконструкцията на настилката на Тютюневия град. Договорът с изпълнителя на обществената поръчка вече е подписан, заяви Тотев.

Един от първите обекти, които ще бъдат започнати в района, е продължението на ул. „Авксентий Велешки“. Ремонтът на настилката на пътната отсечка ще продължи в частта й от НБ „Иван Вазов“ до Сточна гара. По време на строителните дейности се очаква улица „Велико Търново“ да поеме основната част от трафика.