Берлински куратор с лекция в Пловдив
Берлински куратор с лекция в Пловдив / netinfo

Известният берлински куратор Рене Блок ще разкаже тази вечер в Пловдив за своята 50-годишна практика в правенето на изложби и за колекционерската си страст.

Студенти, художници, галеристи, куратори ще чуят повече за най-новата изложба на Рене Блок „Аз нямам уикенд“/Ich kenne kein Weekend. Archive and Collection René Block, открита наскоро в Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.). В нея са събрани архивни документи и произведения на известни автори, разказвайки вълнуващата история и кариера на една от най-значимите фигури на съвременната световна сцена.

Кураторът гостува в Пловдив по покана на Галерия Sariev Contemporary и фондация „Пловдив 2019“ в партньорство с Гьоте-институт България и АМТИИ.

Кариерата на Рене Блок започва в средата на 60-те години на ХХ век, кагато открива галерия в Берлин. Името му се свързва с Неодада, Поп, Деколаж, Капиталистически реализъм и артисти от ранга на Йозеф Бойс, Нам Джун Пайк, Герхард Рихтер, Волф Фостел.

Рене Блок има решаваща роля в зараждането на Нео-авангарда в Европа и изобщо за създаването на съвременния облик на изкуството. През годините курира няколко биеналета, като започва с биеналето в Хамбург през 1985, Сидни (1990), Истанбул (1995), Гуанджу (2000), Цетине (2004), последвани от Октомврийския салон в Белград (2006) и Скандинавския павилион на Венецианското биенале (2007). От 1982 до 1992 работи за резидентната програма за артисти на DAAD (Германската програма за академичен обмен) и е назначен за директор по изложбената дейност на Института за международни отношения (ifa). От 1997 до 2006 Рене Блок е директор на музея „Фридерицианум“ (Kunsthalle Museum Fridericianum) в Касел. След завръщането си в Берлин през 2008 той основава пространството TANAS, платформа за турско изкуство и продължава дейността си по Edition Block, един от първите проекти за производство и разпространение на ограничени тиражи на съвременни художници, създаден през 1996. Той е също сред съоснователите на пространството Kunsthalle 44 Moen в Дания и негов артистичен директор.

Лекцията е с начален час 18.30ч. и ще се проведе в Хорова зала №13 „Проф. Иван Спасов“ на АМТИИ – Пловдив (ул. Тодор Самодумов 2).