Белодробната болница заплашена със сценария „Ритон”
Белодробната болница заплашена със сценария „Ритон” / снимка Виктор Кадири
Белодробната болница е осъдена от доставчици по стари задължения за над 1 милион лева, които трябва да бъдат изплатени до края на октомври. Общината обаче не предприема нищо по въпроса и е възможно да се повтори случаят с фирма „Ритон”, където тя загуби активи за 5 млн. лева заради дълг от 50000 лв към реститут. Това предупреди днес председателят на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев. ГЕРБ ще предложи на следващата сесия парите, предвидени за пребазиране на онкодиспансера, които са около 1 милион лева, да се дадат за Белодробната болница.

Според Кюмюрджиев, вече два пъти управителят на лечебното заведение д-р Благоев внася предложение до кмета с копие до Общинския съвет за решаване на проблема, но такова няма. Преди уволнението си зам. - кметът Георги Григоров разговарял с градоначалника Славчо Атанасов по въпроса, но не получил отговор по вариантите за изход от ситуацията.

Общината бездейства, въпреки че начините за излизане от кризата са в самото предложение на управителя на болницата, твърди Йордан Кюмюрджиев. Единият вариант е общината да поеме задължението, за което е осъдена, в противен случай доставчиците могат да си извадят изпълнителен лист и да се повтори драмата с „Ритон”. Има свободни терени, които могат да се продадат или да се отпусне кредит на болницата. Тя няма достатъчно приходи, дължи на общината 350 хиляди лева за местни данъци и такси. Този проблем се поставя от три месеца но нищо не се прави, заяви председателят на Общинския съвет.

Съобщавам тези неща, защото пропагандната машина на колегите от ВМРО е доста силна и е възможно по-късно те да използват

случая с белодробната болница срещу Георги Григоров, допълни местният лидер на ГЕРБ.