Белия двор в Карлово става зографска школа
Белия двор в Карлово става зографска школа / снимка: община Карлово

Емблематичният обект Белия двор, част от туристическия комплекс „Старинно Карлово”, ще работи като зографска школа, съобщават от общината.

Днес официално бяха представени реставрираната по проект къща и дейностите, които ще бъдат развивани там. Школата ще водят аниматори, които ще обучават деца в тънкостите на рисуването и иконописта.

Белия двор е с 200-годишна история и притежава много раздвижена и интересна за времето си архитектура. Тук е била къщата на Гешови, в която е учителствал Райно Попович, а през 1830-1832 г. в същия двор живеят на пансион и неговите ученици Георги Раковски и Гаврил Кръстевич.

Къщата с двора са дарени на общината от Анка Кузманова през 1958 г. Красивият двор е увековечен в картините на световно известния художник Никола Танев, творил в Карлово през 30-те години на 20 век.

Дълги години имотът бе в окаяно състояние и бе възроден по проект през минавата година, след като бившият областен управител на Пловдив Иван Тотев предостави имота на общината през 2011 г. Дотогава Белия двор се стопанисваше от Министерството на културата, тъй като имотът е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение през 1964 година.