Банка-играчка в модерна интерпретация на „Куклен дом”
Банка-играчка в модерна интерпретация на „Куклен дом” / снимка: Пловдивски драматичен театър

Още в началото се отказахме от възможността да превръщаме „Куклен дом" в сапунка, заяви режисьорът на представлението Крис Шарков. Прословутата пиеса на Хенрик Ибсен се поставя на сцената на Драматичния театър, а утре вечер от 19 часа е премиерата, която е в рамките на „Сцена на кръстопът". С този спектакъл искам да разкритикувам съвременната буржоазия и еснафщина, както го е направил навремето Ибсен, коментира Шарков. Концентрирахме се върху социалните проблеми, избягахме от патриархалното, което е заложено в пиесата. С автор от висотата на Ибсен това е възможно, каза още младият режисьор.

Като интригуващо определи участието си в представлението актьорът и преподавател в НАТФИЗ проф. Атанас Атанасов (Ранк) от гледна точка на това, че на сцената си партнира със свои завършили вече студенти - най-младите попълнения на Драмата Веселина Конакчийска (Нора) и Любен Кънев (Хелмер). Ученик на Атанасов е и актьорът Ивайло Христов (Крогстад). Петото действащо лице е Елена Кабасакалова (Линде).

Смятам, че по отношение на сценографията е намерен точният код за пространството, допълни Шарков. Сценографията впечатлява с банката-играчка, която напомня преспапие.

На премиерата са поканени актьорите Цветана Манева, Стоян Миндов и Георги Василев, които са участвали в постановката на „Куклен дом" на Любен Гройс на Пловдивския драматичен театър преди повече от 30 години. Представлението е играно над 150 пъти.