Баловете за редовно и задочно изравнени в ПУ
Баловете за редовно и задочно изравнени в ПУ / netinfo
От 11 до 14 август ще се записват приетите в първо класиране студенти в ПУ. Резултатите от него са качени в WEB-страницата на Университета и са разлепени на табло пред сградата на Ректората, съобщиха от „Учебен отдел”.

Още с първото класиране са запълнени всички отпуснати по държавна поръчка бройки в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, заяви Запрян Козлуджов, зам.-ректор на висшето учебно заведение.

Характерното за тази година са близките резултати на кандидатите в двете форми – задочно и редовно, и твърде високият успех за прием в задочно обучение, подчерта доц. Козлуджов. Анализът на обявените минимални балове показва, че за „Право” – задочно, жените са се класирали с резултат до 33,68 точки, а мъжете – до 30,95. За редовно обучение приемат съответно с бал 33,90 и 31,60. Минимумът за редовно обучение по „Макроикономика” е 34,40 точки за момичетата и 31,84 точки - за момчетата. В задочната форма баловете са съответно 33,76 и 30,30. Жените-редовно за „Маркетинг” се класират с 34,70, а задочно – до 34,20. При мъжете този резултат е съответно 31,84 и 30,72, подчертаха от висшето училище.

Най-висок бал в първо класиране държат специалностите „Молекулярна биология”, „Информатика”, „Социология” и „Стопанско управление”.

Запазва се тенденцията момичетата да имат значително по-висок бал от момчетата, коментира заместник-ректорът по учебната част, с изключение само на изобразителните и музикалните специалности, където момчетата са дали чувствително по-висок резултат от момичетата.

Второ класиране ще бъде на 22-ри август, а трето на 29-ти, напомниха от Университета. Записването на приетите студенти при третото, окончателно класиране, ще става в първата седмица на септември. Оценки от други университети няма да се признават, потвърдиха от „Учебен отдел”.

Новият випуск на ПУ „Паисий Хилендарски” ще бъде попълнен окончателно през септември, когато предстоят редовните изпити по „Актьорско майсторство за драматичен театър” и допълнителният прием за специалностите „Джаз и поп изпълнителско изкуство”, „Педагогика на обучението по музика”, „Педагогика на обучението по изобразително изкуство”, добавиха от „Учебен отдел”.