Багери събарят ромски постройки в Арман махала
Багери събарят ромски постройки в Арман махала / снимка: Виктор Кадири
Без двор и тоалетна остана многодетно ромско семейство в Арман махала, след като сутринта със заповед на кметът на район “Северен” Ина Филипова незаконните постройки бяха бутнати. Според официалната информация от район “Северен” сградата е незаконна, а под нея наскоро е бил изграден водопровод по програма ФАР и теренът е бил озеленен. От Общината са дали 14-дневен срок на семейството, да напуснат постройката преди принудителното й събаряне, но те не са го спазили.

Ромите контрираха с аргумента, че всички постройки в Арман махала са незаконни. Според тях представители на районната администрация са ги принудили да бутнат двора си преди време и са им обещали, че след като бъде изградена водопроводната мрежа могат пак да го построят отново.

Истинска драма се разигра, когато багерите започнаха да рушат незаконната постройка. Няколко жени се нахвърлиха с крясъци върху служителите на местната администрация.  /чуйте в първия прикачен звуков файл /

На принудителното отстраняване на постройките присъства главният специалист по незаконно строителство Петър Фурнаджиев, който през цялото време избягваше журналистите и дори заплаши, че ще счупи диктофона на репортер на Дарик.  /чуйте във втория прикачен файл /

Кметът на район “ Северен” Ина Филипова се извини на Дарик от името на своя служител и обясни, че общинските служители са ниско платени и най-вероятно за това са изнервени. Освен това тя заяви, че основната причина за отстраняване на незаконните постройки е, че те пречат на уличната регулация.