Бабинден празнуват в Брестник
Бабинден празнуват в Брестник / снимка: dariknews.bg/архив

Над 30 жени, облечени в носии и маскарадни костюми, се включиха в празника по случай Бабинден в село Брестник, съобщи за Дарик кметът на селото Георги Козов.

От стотици години в селото се отбелязва празникът на "бабата" акушерка, която помага при раждането на децата. В по-ново време се почитат акушерките и местните лекари, уточни кметът.

Празникът започна малко след 10.00 часа с хоро на площада, на което се хващат само омъжени жени и женени мъже. Преди това празнуващите жени качиха на специално украсена каруца почетната "баба" на селото Василка Анева и лекарката на Брестник д-р Соня Жилова и заедно стигнаха до площада.

Всяка от жените е маскирана, често костюмите включват маски на известни герои от сериалите или политици. Една от участничките задължително е облечена като булка, която е "бременна" с кукла бебе, което "бабата" ритуално изражда. Млада жена полива на акушерката да си измие ръцете и я дарява с кърпа, а "бабата" черпи с питка и рачел.

Мъжете не участват в този женски празник, защото са заплашени от бой или мокрене с ледена вода, разказа още кметът на Брестник.