Автобусите в Пловдив – с 20% повече и по-редовни
Автобусите в Пловдив – с 20% повече и по-редовни / netinfo
С 20% повече автобуси ще обслужват от днес линиите на градския транспорт в Пловдив. Изпълнението на курсовете на 260-те автобуса в транспортната схема на общината вече ще се следи с GPS –система, която влиза в редовна експлоатация също днес. Само 40 от рейсовете на  фирма"Градски транспорт" не са оборудвани с датчици и при тях ще продължи да се прилага физически контрол.

Увеличаването на курсовете, което ще се усети най-вече в ранните и късните часове, е свързано с изтичане на срока на лятното разписание, което позволи на превозвачите да намалят колите си с 1/5. GPS – системата пък стартира 9 месеца след откриването на диспечерския център, изграден от частната фирма “Аврора” още преди да има решение на Общинския съвет за това. Забавянето дойде заради немонтирани устройства в част от автобусите. Единичната им цена е 380 лева, като автобусите бяха оборудвани за сметка на превозвачите, които ще плащат и по 30 лева месечна такса на рейс.

8 операторки на смени, включително и в почивните дни, ще следят изпълнението на разписанията на мониторите в контролния център. Те ще имат постоянна връзка с диспечерите на 5-те превозвачески фирми, които трябва да вземат веднага мерки при неизпълнение на курсове. Още при първите тестове на системата миналата седмица непокритите разписания рязко намаляха, заяви пред Дарик управителят на общинското транспортно предприятие Вичо Кузов.