Аварийни разкопки за произхода на чинията
Аварийни разкопки за произхода на чинията / netinfo
Аварийно археологическо проучване с цел доказване на вероятния произход на българския сребърен съд, предложен на търг от аукционна къща " Кристи ’ с" в Лондон започна в местността " Калето" край Пазарджишкото село Величково.

Археологическото проучване в неактивен сезон е провокирано от големия обществен интерес през последния месец и половина.

Задачата на археолозите е да проверят археологическата среда и вероятния произход на сребърния съд, предложен на търг в Англия, чийто произход е от това място на България.

Археолозите работят на обекта от няколко часа и това, което е намерено до момента на терена, кара специалистите да датират обитаване на конкретното място през 5-6 век след Христа. Това обаче, според тях, не означава, че е изключено да се намерят и съдове от други епохи. През това селище е минавал важен византийски път - може находката да е била укрита тук в по-късен период.

Археолозите призовават иманяра Найден Блангев да прояви гражданска съвест и да дойде на място, за да окаже максимално съдействие и археолозите да бъдат насочени по-добре в уточняване на археологическата среда.

Разкопките край Величково ще продължат около 15 дни и са финансирани изцяло от Института по археология у нас.