Атанас Кръстев: НАП да направи прозрачни данните за осигуровките
Атанас Кръстев: НАП да направи прозрачни данните за осигуровките / netinfo

Трябва да проведем разговори с НАП за евентуални корекции в базата данни на агенцията, касаещи осигуровките на работниците, заяви за Дарик регионалният председател на КТ “Подкрепа” Атанас Кръстев. Днес той се срещна с ужилените от счетоводителката Величка Драгиева собственици на фирми, които настояха синдикатите да помогнат по някакъв начин на работниците, които са най-потърпевши от невнесените осигуровки.

5 са досега известните фирми, измамени от Драгиева, като с най-голяма сума – 250 хил.лв. са изгорели веригата ресторанти “Тони 2000” и ЕТ “Георги Серков”. Най-вероятно към тях ще се присъедини и шеста фирма, за която в момента се извършват проверки в НАП дали дължи суми за осигуровки. Все още не е повдигнато обвинение срещу Драгиева, казаха потърпевшите.

В системата на НОИ има ниша, в която има възможност недобросъвестни лица да извършват закононарушения, коментира лидерът на “Подкрепа” в Пловдив Атанас Кръстев. Според него е необходимо да се проведат срещи с ръководството на НАП, за да се коригира базата данни така, че да има прозрачност ежемесечно какви суми се внасят на всеки работник и това да може да се следи и от работодателя, и от служителя. В момента подобни справки може да се правят само в края на годината, а това прави възможни подобни измами, категоричен бе Кръстев.