Райфъла отново се изправя пред съда
Райфъла отново се изправя пред съда / Дарик архив
Пловдивският апелативен съд ще заседава по делото срещу бизнесмена Атанас Червенков-Райфъла, който беше обвинен в опит за предумишлено убийство и палежи на депутатски коли.
 
През януари т.г. Окръжният съд определи Райфъла да излежава присъда от 13 години. Магистратите го признаха за виновен, че е подбудил опита за убийство на управителя на частен медицински център Аргир Гяуров. Червенков бе признат за виновен и за опожаряването на семейните автомобили на бившия депутат Антоний Йорданов, както и за нелегално пренасяне на боеприпаси.
 
Поръчителят на изброените престъпления и определян като негов съучастник Веселин Загорски беше осъден на16 години затвор.
 
Веселин Загорски – като подбудител и помагач, Атанас Червенков – като подбудител, Васил Василев – като помагач, Симеон Генов и Бисер Романов – като извършители, бяха обвинени в това, че през февруари 2014 г., в съучастие, са направили опит умишлено да умъртвят Аргир Гяуров, собственик на медицински център, като същият е бил намушкан многократно с нож във входа на жилищния блок, в който живее.
 
Петимата бяха обвинени и за извършване на множество умишлени палежи на автомобили през периода от януари 2014 г. до януари 2015 г. Сред случаите са и опожарените коли на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов.
 
Шестият съучастник – Стефан Гичев, беше подсъдим за държане на боеприпаси в големи количества, без съответното разрешително. Те са му били предадени от Райфъла – 575 бр. ловни патрона.
 
Делото е насрочено за 14.30 часа в зала 1.