Атака: EVN източва Електроразпределение Пловдив
Атака: EVN източва Електроразпределение Пловдив / netinfo

Президентът и правителството да инициират прекратяване на договорите за приватизация на всички електроразпределителни и топлофикационни дружества в страната, настояват в декларация от пловдивския общински сбор на партия “Атака”.

В декларацията се казва, че в момента се извършва източване на “Електроразпределение– Пловдив” от австрийската фирма EVN , която закупи дружеството преди 2 години. Според “Атака” преизчисляването на сметките за ток е само “замазване на очите”, а зад него стои процес на класическо източване на дружеството, заяви пред Дарик радио председателят на общинския сбор на Атака в Пловдив Тодор Христев. По думите му, не е изключено след година-две държавата отново да си прибере фалиралото дружество. За да се избегне това, от Атака Пловдив искат от Президента и Правителството да преразгледат законноста, целесъобразността и полезността на сделката за продажба на “Електроразпределение – Пловдив” и да излязат с категорична позиция за тази приватизационна сделка.

Частният монопол е много по- жесток от държавния, каза Христев. Той се аргументира, че колкото и да е слаба една държава, тя все пак има повече механизми за контрол върху собствената си дейност отколкото върху едно частно дружество.

От Атака настояват още да се разработи стратегия в енергийния сектор за защита на потребителите в условията на масово обедняване в България, което ще продължи и при влизането ни в Европейския съюз. Декларацията ще бъде обсъдена утре в парламентарната група на Атака, където ще бъде внесена от депутата Павел Шопов.