концерт
концерт / netinfo
Празнуват юбилея с благотворителен концерт на ансамбъл „Тракия“ и „Куклици“
Сдружение „Асоциация лицеви аномалии“ (АЛА) навърши 20 години. Годишнината преминава под мотото „Толерантност и приемане“ и ще бъде отбелязана с благотворителен концерт днес от 11 часа във Военния клуб в Пловдив. В концерта участват ансамбъл „Тракия“ и детската фолклорна формация „Куклици“. Очаква се на събитието да присъстват деца, родители, гости, подкрепящи каузата на АЛА.

Годишно в България се раждат 160 деца с лицева аномалия. Най-често срещаната малформация е цепнатина на устната и/или небцето. Лечението изисква грижи от самото раждането, а най-добрият вариант е  подготовката да започне и преди това. Лечението продължава до приключването на растежа на детето. Комплексната грижа и правилният подход биха спестили стреса на родителите, биха свели до минимум вероятността бебето да бъде изоставено и дават възможност на човека да развие пълния си потенциал.

Здравната касата поема само оперативното лечение, което е крайно недостатъчно. Комплексният подход в лечението, описан в Европейски стандартизационен документ включва – първи грижи за бебето непосредствено след раждането, които да гарантират храненето на новороденото; в периода от 3 до 10 месечна възраст се осъществява хирургическото лечение за затваряне на цепнатината, следват работа с логопед, за да има детето разбираем говор, консултации и евентуална работа с ортодонт – за да се постигне правилен растеж на зъбите.

В европейската практика се препоръчват и консултации с психолог, който да окаже подкрепа на семейството непосредствено след раждането, а в по-късен етап и на самото дете.

Държавата не осигурява тази крайно необходима намеса и работа на специалистите по хранене, на психолог, на ортодонт и логопед. В продължение на 20 години Сдружение АЛА се грижи за това децата, родени с лицеви аномалии да получават възможно най-адекватното лечение, като търси възможности и работи с организации от чужбина като ЕСО и Smile Train. Все по-значим е приносът и на хората с разбиране, съпричастност и благородство – дарителите на АЛА.

Входът за събитието е 6 лв.