Асеновград отбелязва 132 години от освобождението от турско робство
Асеновград отбелязва 132 години от освобождението от турско робство / Снимка: Даниела Ковачева

Асеновград чества 132-та годишнина от освобождението на града от турско робство. Програмата започва в 11 часа с  поклонение пред паметника на ген. Виктор Дандевил, който се намира на изхода на Асеновград в посока Бачково. Ще бъде отслужена заупокойна литургия. В тържеството ще участва и представителна рота от 4-та механизирана бригада - Асеновград.

По повод годишнината се организира изложба под мотото "Георги Данчов и неговите гравюри", която ще бъде открита от 17.30 часа във Възрожденското читалище "Св. Георги". Изложбата се провежда със съдействието на Градската художествена галерия.

Честването се организира от община Асеновград и Исторически музей - Асеновград. Ще бъдат положени цветя и венци от името на местни институции, политически партии и неправителствени организации.

Генерал Виктор Дандевил е роден през 1820 г. в Оренбург. В Руско-турската освободителна война взема участие като командващ Трета гвардейска дивизия от Западния отряд на ген. Гурко. Участва в боевете за освобождението на градовете Панагюрище, Пирдоп, Пловдив и Асеновград. Умира в Санкт Петербург през 1907 година. Паметникът му в Асеновград се издига близо до мястото, където в далечната 1878 година е бил посрещнат от местното население с хоругвите от православните храмове и тържествен камбанен звън.