Асеновград има амбицията да стане център на религиозния туризъм
Асеновград има амбицията да стане център на религиозния туризъм / снимка: bg.wikipedia.org
Асеновград има амбиция да стане център на религиозния туризъм
78244
Асеновград има амбиция да стане център на религиозния туризъм
  • Асеновград има амбиция да стане център на религиозния туризъм

Асеновград има изключителни възможности да развива религиозен туризъм. Основание за това ни дават 4-те манастира, 33-те църкви и над 200 параклиса, които се намират в и около града, съобщи в интервю за Дарик кметът на общината д-р Емил Караиванов.

По-голяма част от тези паметници на културно-историческото ни наследство се намират в  добро състояние, малка част от църквите по селата имат нужда от ремонти, основно на покривните конструкции. За съжаление общината не може да инвестира в тези обекти, защото те не са нейна собственост. Въпреки това търсим възможности за съвместни проекти с Българската православна църква пред европейските програми или по инвестиционната програма на общината, за да ги ремонтираме или да привлечем още повече туристи в района, допълни кметът на Асеновград.

Д-р Караиванов подчерта, че избухналият през последните седмици конфликт с ръководството на Бачковския манастир е на принципна основа. „Проблемът с лошото състояние на Бачковския метох датира от поне 20 години и е още от времето на предишния игумен дядо Борис. Проблемът е, че общината не може да инвестира в метоха, защото не е нейна собственост. От друга страна Бачковският манастир, който го стопанисва, няма средства. Убеден съм, че ще намерим общ подход, така че да е от полза и на 2-те страни“, уточни кметът.

Той допълни, че проектът „Асеновград – Свещена порта към Родопите“, по който бе укрепена и артистично осветена Асеновата крепост, е дал много добри резултати, довели до повишаване на туристопотока към уникалното археологическо наследство. Над 100 хиляди туристи са посетили комплекса през миналата година. С 40 % повече са посетителите спрямо предходни години, а приходите от входните такси са над 162 000 лв., допълни д-р Караиванов.

Цялото интервю с кмета на Асеновград можете да чуете в прикачения файл.