Арт новините 26-06-15
Арт новините 26-06-15 / netinfo
АРТ НОВИНИ 26-06-15
80723
АРТ НОВИНИ 26-06-15
  • АРТ НОВИНИ 26-06-15

"Столичани в повече" идват като "Скакалци" в Пловдив. Любо Нейков, Стоянка Мутафова, Христо Гърбов и още цяла плеяда комици ще играят на Летния театър в Пловдив постановката "Скакалци" довечера от 21 часа. „Скакалци" е сред най-известните пиеси на изтъкнатия български комедиограф Ст. Л. Костов. На сцената ще видим нагласени търгове, безогледна корупция, залагане на семейна и лична чест в името на печалбата, изнудване от страна на контролните органи, просто келепирджийство и т.н. Режисьор на спектакъла е Богдан Петканин, познат на пловдивската публика с хитовите комедии "Спанак с картофи", "Кастинг за мъже", "Досадникът" и др. "Скакалци" е част от панорамата на комедиите "Завеса под звездите" в Пловдив. Билети се продават в Билетен център пред Общината.

Продължаваме с едно предложение за кино през уикенда. В неделя 28 юни в Лъки Дом на киното е премиерата на естонско-грузинската продукция „Мандарини". Историята се случва в градче в Абхазия (Грузия) по време на войната от 1992-1993, заради която много естонци напускат домовете си. Двама мъже обаче - Иво и Маргус, остават в градчето, за да оберат узрелите мандарини. Докато берат плодовете, се оказват подложени на кръстосан огън между две враждуващи военни групировки. Двама от войниците оцеляват. Какво се случва по-нататък ще разберете ако гледате филма, който е с номинация за най-добър чуждоезичен филм от тазгодишните награди Оскар. Режисьор е Заза Урушадзе.

Днес и утре Пловдив ще стане арена на брейк и хип-хоп ритмите с фестивала „Стрийт мастърс" 2015. Най-престижния международен уличен формат у нас, ще се състои на голямата сцена в Цар Симеоновата градина от 17ч.

Почитателите на оперното изкуство ще имат възможността да се насладят на операта „Кармен", която е тази вечер от 21ч. на Античния театър и е част от продължаващия фестивал "Opera Open".

Онези от вас, които предпочитат да си почиват сред чистия въздух в планината, могат да го направят утре, събота, 27 юни в местността „Копривките", където ни обещават празник и лятно настроение под звуците на сборна формация „Фондацията", както и забавните превъплъщения на Ненчо Балабанов, който ще нажежи атмосферата. Ако децата са на излет с вас ще могат да се порадват на Пипилота Виктуалия, както и на клоуните и другите приказни герои, които ще са там. Цялото семейство ще може да се включи в конкурсите „Нарисувай лято" и „Сръчко". За всички, които приемат предизвикателството, организаторите обещават и награди.

Продължава и 12-тият Международен фестивал на франкофонската песен „Златен ключ" в Пловдив. В състезанието участват изпълнители от цяла България. Концертите са от 19,30ч. в Дома на културата „Борис Христов". Организатор на тридневното събитие, което започна снощи, е Алианс Франсез Пловдив. Водещ е самият основател на фестивала Бернар Руо. За спечелилият първа награда е осигурена уникална златна гривна - авторска изработка на пловдивския майстор Тодор Кузмов. Гала спектакълът с френски песни е в събота. Входът за фестивалните вечери е безплатен.