Архимандрит Антоний: Няма да имам само представителни функции в Смолян
Архимандрит Антоний: Няма да имам само представителни функции в Смолян / снимка: Даниела Субашева

Моите функции в Смолян няма да бъдат само представителни, увери в интервю за Дарик архимандрит Антоний, който бе избран от Светия синод за Константийски епископ и ще бъде назначен за викарен епископ на Смолян. Бъдещият смолянски владика обаче отказа да коментира дали избирането му на този пост е крачка към отделянето на Смолян като самостоятелна епархия. Той съобщи, че веднага след встъпването си в длъжност лично ще посети всички смолянски села, в които няма свещеници и ще разговаря с хората, мотивирайки се с това, че този район има остра нужда от свещеническа грижа.

Архимандрит Антоний заяви, че християнската просвета ще бъде негов приоритет. Той ще проведе разговори с кмета на Смолян Дора Янкова и различни общественици в района за въвеждане на православното вероучение в смолянските училища. Хиротонията на бъдещия епископ ще се състои на 23 март в църквата „Св. Марина” в Пловдив, а допълнително ще бъде уточнено кога ще бъде тържественото му изпращане в Смолян.

Ден преди ръкополагането на новия епископ – на 22 март, в епископски сан ще бъде въведен и игуменът на Бачковския манастир, който ще получи званието Агатоникийски епископ Борис. Церемонията ще се състои в Бачковската обител.

Чуйте повече в прикачения звуков файл: