Археолози откриха нимфи в Хисаря
Археолози откриха нимфи в Хисаря / снимка: Община Хисаря
Арехолози откриха нимфи при хисарските терми
75976
Арехолози откриха нимфи при хисарските терми
  • Арехолози откриха нимфи при хисарските терми

Нимфи, лъвска глава и мъжко стъпало. Това са последните открития от разкопките при римските терми в Хисаря, които се извършват в продължение на близо 20 години, съобщи за Дарик радио директорът на местния археологически музей Митко Маджаров.

Оброчната плочка е с изображения на три голи нимфи в римски вариант, които  вече се появяват като покровителки на дърветта. Лъвската глава е с отворена уста и олицетворява силата на минералната вода.  Третият предмет е мъжко стъпало със запазени очертания на пръстите и е част от римска статуя в естествен ръст. Находките ще могат да се видят скоро в археологическия музей в Хисаря, уточни неговият директор.

Артефактите са от края на II и началото на III век и отварят нова страница в досегашната история на курортния град, защото дават основание да се твърди, че градът е съществувал още преди времето на император Диоклециан.

Според доц. д-р Маджаров вече спокойно може да се каже, че на мястото на днешния курорт е имало голям водолечебен център, който навремето е бил като античен спа-център в Римската империя.

Чуйте повече в прикачения файл.