Археологическо лято под въпрос заради нова наредба
Археологическо лято под въпрос заради нова наредба / netinfo

Новият привилник на Теренния съвет на Археологическия институт с музеи за работа със земекопна техника е създаден на тъмно и обслужва иманярите, защото бави работата на археолозите счита доктор Георги Китов. Правилникът забранява на археолозите да работят на две могили едновременно със земекопна техника. Според Китов освобождаването на машините, когато се стигне до някаква находка и се налага ръчно разкопаване, техниката трябва да се освободи, а тя е взета под наем и работи или не се плаща.

До сега пращахме машините на друга могила, а сега не правилникът ни забранява. Това е разхищение на средствата на споснорите, смята Китов.

Според него ако до 2- 3 години не бъдат органичени иманярите след това вече няма да има за какво да бъдат ограничавани, защото до тогава ще разграбят всичко от нашата земя. Иманярите работят много и навсякъде без да им трябват разрешители и спзване на различни процедури, каза още Китов. Неговият екип започва работа по четири могили в района на Шейново и Шипка и една край Хасковското село Конуш.