Арх.Прокопиев: Вината за проблемите с Пеещите фонтани е колективна
Арх.Прокопиев: Вината за проблемите с Пеещите фонтани е колективна / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив
Арх.Прокопиев : Вината за проблемите с Пеещите фонтани е колективна
80136
Арх.Прокопиев : Вината за проблемите с Пеещите фонтани е колективна
  • Арх.Прокопиев : Вината за проблемите с Пеещите фонтани е колективна

За дефектите на Пеещите фонтани се е знаело още от месец февруари. Това става ясно от доклада на Университета по архитектура строителство и геодезия (УАСГ), след извършена проверка на обекта на 25-ти февруари тази година.

Протокол от проверката бе изпратен днес до медиите от проектанта на Цар-Симеоновата градина арх. Петко Прокопиев. Повод за акта му са обвиненията на кмета на Пловдив Иван Тотев, че той не е изпълнил задълженията си за авторски надзор и – цитирам – не се е вясвал на езерото.

(чуйте още какво разказа Прокопиев)

По време на огледа специалистите са открили 4 основни дефекта.

Първият е, че по стените са установени участъци с недостатъчна гладкост на основата, а повърхността на бетона не е шпаклована и се виждат дупчици и неравности.

Вторият констатиран дефект е свързан с хидроизолацията на дъното, където се образуват мехури, след които по повърхността остават малки кратери и неравности.

В зоната на тръбите в центъра на езерото са установени участъци, при които хдироизолационното покритие се отлепва лесно от основата.

Четвъртият открит дефект е бил в зоната на дилатационните фуги, където армиращият слой е бил положен некачествено, което е било предпоставка, при ходене по дъното да се разруши изолационното покритие.

В резултат на всичко това и проведените в последствие изпитания на обекта, специалистите от университета са предложили да се спре работа по обекта, докато се проведе среща между проектанта, изпълнители и надзора на обекта, за да се вземе решение как да се процедира.

Според зам.-кметъа по общинска собственост Димитър Кацарски, докладът на УАСГ, никога не е бил представян пред община Пловдив, а само пред фирмата изпълнител „Запрянови“. По думите му от фирмата са изпълнили предписанията и сегашните проблеми не са свързани с тези описани в доклада.

 

Кацарски обясни, че олющванията във фонтаните са причининени от силен химичен препарат, който е трябвало да се сложи в течен вид във водата. „Вместо да го разтварят обаче, работници на консорциум „Цар-Симеонова градина“, които се грижат за водните площи, са ръсили препарата във вид на гранули, което е довело до сегашния проблем“, обясни зам.-кметът.