Арестуват майка заради отказ да предаде детето си на бащата в Германия
Арестуват майка заради отказ да предаде детето си на бащата в Германия / netinfo
Окръжният съд ще разгледа искане за вземане на мярка за неотклонение “задържане под стража” за българката гражданка Елена Ганчева - Ярке. Срещу жената е издадена европейска заповед за арест от германски съд, тъй е заподозряна, че от 2005 г. държи дъщеря си в България против волята на баща й Франк Ярке. Немските магистрати са присъдили на него правата върху детето.

Съпругът на задържаната вчера във Второ РПУ жена иска да я съди за отвличане на дъщеря им Паола, която днес е 11-годишна.

Няма да дам детето си на баща алкохолик, който не работи и се издържа от детските надбавки, каза преди време пред Дарик майката. Тогава тя заяви, че се страхува и от сексуално посегателство върху момиченцето. От 3 години жената търси помощ от българските институции. От Агенцията за закрила на детето заявиха, че то расте в прекрасни условия в Пловдив, но те нямат правомощия да действат срещу съдебна заповед от чуждо съдилище. Роднините на Елена твърдят, че в момента не знаят къде е момиченцето. Според тях 11-годишното дете е избягало, за да не го върнат при баща му.

Очаква се днес магистратите да постановят постоянен арест за майката, тъй като преди година и Софийския градски съд потвърди решението на немските власти за присъждане на родителските права на Франк Ярке въз основа на европейската конвенция.