/ МВР
Разкриха извършителите на грабежа над възрастна жена в село Белозем през месец февруари, стана ясно по време на брифинг зам.-окръжния прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

Извършителите са трима души, роми от село Белозем и от Чирпан. Те са на 27, 42 и 78 години. И тримата са с множество криминални прояви, за които са били задържани през годините и излежавали наказания. В момента тримата са вече задържани от съда, с мярка за неотклонение „задържане под стража”.

„На 8 февруари тази година тримата нахлуват в дома на жертвата – възрастна жена, като единият я блъска на земята, при което тя си чупи крака”, припомни прокурор Гавраилов. Другият опира нож в гърлото на жертвата и се заканва, че ще я убие, ако тя не предаде парите, които има. След това започват да претърсват къщата на възрастната жена и отнемат от нея няколко електрически уреди – микровълнова печка, бойлер, два телефона и др.
В момента вещите още се издирват, тъй като те са били продадени.


Тримата са задържани преди няколко дена, извършени са били множество оперативно-издирвателни действия от полицията. Повдигнати са им обвинения за извършен грабеж, с причиняване на средна телесна повреда.

Наказанието за тези престъпления по Закон е лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Зам.-окръжният прокурор припомни, че във връзка с това престъпление през февруари на място пристигнаха лично главният прокурор Иван Гешев и министърът на МВР.

Директорът на ОДМВР старши комисар Йордан Рогачев съобщи за множеството криминални прояви на тримата. Той отчете и тенденция за рязко намаляване на битовата престъпност в областта. Според него, това се дължи на доброто взаимодействие на полиция и прокуратура, заедно с местната власт.

Районният прокурор Чавдар Грошев пък отчете, че на територията на облястта са били проведени множество специализирани полицейски операции по линия на битовата престъпност, били са образувани досъдебни и бързи производства за кражби, грабежи и др., като всичките тежки престъпления са разкрити и лицата са задържани.

Той също отчете, че битовата престъпност в региона рязко е намаляла и амбицията им е до края на годината чувствително да намалее още, както в област Пловдив, така и в страната.

От ОДМВР Пловдив разпространиха снимките на извършителите и призоваваха граждани, станали жертва на престъпление, извършено от задържаните за грабежа на възрастната жена в село Белозем, да подадат сигнал или да се обадят в най-близкото поделение на МВР или Прокуратурата.