Апелативният потвърди ареста на издирваната за убийство пловдивчанка
Апелативният потвърди ареста на издирваната за убийство пловдивчанка / netinfo

Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение “задържане под стража “ на 33 – годишната Снежана Христова, която е обвинена в убийство извършено преди 18 години. Прокуратурата в Берлин е издала европейска заповед за ареста на пловдивчанката, която е издирвана за убийството на Ирене Шмид. Жертвата е работила като преводач по български език в Германия.

Срещу Христова са повдигнати и още две обвинения – за извършване на кражба - откраднала е ценни предмети от жилището на пострадалата след убийството и за повреда на телекомуникационни съоръжения.

В европейската заповед за арест на Христова се посочва, че наказанието, което се предвижда по немски закон е до 10 години лишаване от свобода, тъй като към онзи момент тя е била непълнолетна.

Апелативният съд прецени, че са налице основанията, за да бъде потвърдена взетата от Окръжен съд най – тежка мярка за неотклонение. Обвиняемата е обвинена в тежко умишлено престъпление, за които се предвижда наказание лишаване от свобода и по българския закон. Съдът прецени, че съществува реална опасност Христова да се укрие.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В четвъртък от 15 часа в 9 зала състав на Пловдивския окръжен съд ще разгледа европейската заповед за арест, издадена по отношение на Христова.