/ /ThinkStock/Getty Images
Апелативният съд в Пловдив потвърди наложената от Хасковския окръжен съд мярка постоянен арест спрямо мъж с турско и германско гражданство, търсен в САЩ за извършени в съучастие с други лица измами за 23 милиона долара и за пране на пари, съобщиха от Съдебната палата.

Способът за процесуална принуда е до същинското производство по екстрадиция на Метин Саваш Корос - на 59 г.

Разбиха международна престъпна група за онлайн измами

От съда припомнят, че на втори септември 2020 г. срещу лицето е издаден обвинителен акт за три престъпления - заговор за извършване на измама по електронен, пощенски и банков път, за което се предвижда максимално наказание от 30 години лишаване от свобода, банкова измама, също наказуема с лишаване от свобода от максимум 30 години, и заговор за пране на пари, за което се предвиждат до 20 години затвор.

Въз основа на обвинителния акт, Окръжен федерален съд за окръг Ню Джърси в САЩ е издал заповед за арест за всички престъпления.

Съдиите във въззивната инстанция са преценили, че при една по-лека мярка за неотклонение съществува реална опасност Корос да се укрие.

Той бе задържан при влизане у нас през Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" на 28 септември. Тогава Окръжният съд в Хасково му наложи постоянен арестза срок от 60 дни, на на 28 ноември я потвърди във второ съдебно заседание.
БТА