Анулират болнични листове заради грешни данни
Анулират болнични листове заради грешни данни / netinfo

Липсващ код на диагнозата и несъответствие между кода и текстовото му изписване са сред най-често срещаните нарушения при издаването на болнични листове, съобщиха от Регионалния център по здравеопазване в Пловдив. В много от документите допустимият период за отпуск по болест е грешно определен и не се взема под внимание, че неработните дни не прекъсват временната неработоспособност.

Често удостоверенията са невалидни заради неточен или несъществуващ регистрационен номер на лечебното заведение. Друго нарушение е издаването на болнични листове, които надхвърлят определения лимит за семейни лекари и стоматолози- до 7 дни, и до 30 дни за ЛКК.

Заради допуснати грешки всеки месец повече от 200 документа за временната неработоспособност се анулират от службите на НОИ, които изплащат обезщетенията, посочиха от РЦЗ.

Глоба от 1000 до 3000 лева за издаване на невалиден болничен лист, и санкция до 10 000 лева при повторно нарушение, предвижда Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността.