Антигона с премиера в Пловдив
Антигона с премиера в Пловдив / netinfo

Едно от заглавията, очаквано с най-голям интерес от афиша на тазгодишната „Сцена на кръстопът“, безспорно е премиерното представление на спектакъла "Антигона" от Жан Ануи. Постановката на театър "София" е дело на проф. Иван Добчев, който миналата година направи с пловдивската трупа изключително успешната продукция по романа на Милен Русков „Възвишение“.

Светът на политиците от времената на Софокъл та до днес, винаги се е сблъсквал с “нездравословната” етична анормалност на персонажи като Антигона. Те, Антигоните винаги противопоставят собственият си морал на каузата на “държавните мъже”, отказват да се подчинят на “здравословните” правила и закони на силните на деня и в крайна сметка заплащат нарушението с живота си. От античността до днес ние, зрителите на тези трагедии, все стигаме до очистителния катарзис, посипваме главите си с пепел, взимаме си съответните поуки от историята и така... до следващата инатлива Антигона, която не иска да се вразуми и да приеме нашата желязна държавническа логика. Нашият спектакъл е за истинските, сакрални основания на протестиращия човек, човекът, който казва “не” на разбиращото се от само себе си “да” и го отстоява с цената на живота си. Мисля, че го дължим на младите, склонни към протестиране, българи, казва за спектакъла режисьорът проф. Иван Добчев.

Сценограф на спектакъла, който ще се играе тази вечер от 19 часа в Дом на културата „Борис Христов“ е Станислав Памукчиев, костюмите на Петя Боюкова, а музиката - на Христо Намлиев. Ролите изпълняват Дария Симеонова, Каталин Старейшинска, Невена Калудова, Силвия Петкова, Асен Мутафчиев, Ириней Константинов, Йорданка Любенова, Николай Върбанов, Росен Белов, Николай Димитров, Иван Спасов.

Второто заглавие в основната програма днес е на Киевския Национален академичен театър "Леся Украинка". Олга Кулчитская и Юри Гребелник ще играят спектакъла "Едит Пиаф. Живот в розова светлина" от 19.30 часа в Камерната зала на Драматичния театър.