Американски шедьоври – част от социологическо проучване сред пловдивчани
Американски шедьоври – част от социологическо проучване сред пловдивчани / netinfo
Репродукции на 50 американски изобразителни шедьоври ще бъдат изложени в Градсаката художествена галерия в Пловдив от 13 до 27 август. Инициативата е на младата пловдивска художничка Боряна Русенова, която е учила в САЩ, а сега следва магистратура в Шотландия. Проектът е част от университетската й подготовка и представлява мини социологическо проучване за това дали и как изобразителното изкуство може да прекрачва културните граници на различните нации.

Инсталацията е конфигурация от 50 картички-репродукции, подредени във формата на географската карта на САЩ. На гърба на всяка са отпечатани 6 въпроса, които са част от своеобразна анкета. Американците вече са се запознали с 50 родни култови произведения, сред които картини на Майстора, изображения на Шипка, на велики български владетели, фотоси на скулптури. Резултатите от изследването в САЩ вече са обработени, но Боряна не пожела да ги оповести, преди да е приключило проучването и в България.

Освен социологическата инсталация в Градската галерия пловдивската публика може да види картини на Боряна Русенова и на американския й колега Андрю Айна. Съвместната им изложба се представя за първи път пред българска публика и е смесица от различни техники.

/Чуйте какво казаха още двамата автори от прикачения звуков файл/