Алерголог: Пролетната алергия често се бърка с грип
Алерголог: Пролетната алергия често се бърка с грип / © снимки: freeimages.com
Д-р Стефка Евтимова
85578
Д-р Стефка Евтимова
Доц. д-р Владимир Ходжев
Д-р Вергиния Георгиева
  • Д-р Стефка Евтимова
  • Доц. д-р Владимир Ходжев
  • Д-р Вергиния Георгиева

Хората често бъркат симптомите на пролетната алергия с тези на сезонния грип. Това заяви в ефира на Дарик алергологът д-р Стефка Евтимова.

Тя отбеляза, че полените предизвикват реакции като сълзене и зачервяване на очите, сърбеж в областта на носа и носната лигавица, които наподобяват симптомите на грипно състояние.

„Ако някои от тези симптоми се проявяват всяка година в един и същи период и пикът им достига, когато сме навън в слънчево или ветровито време, това е ясен знак, че става въпрос за поленова алергия и трябва да посетим специализиран лекарски кабинет“, обясни д-р Евтимова.

Тя бе категорична, че проявената поленова алергия не бива да се пренебрегва, тъй като 50% от хората, които няколко поредни години получават такава алергична реакция, могат да развият астма.

Нейните думи потвърди и ръководителят на Клиниката по пулмология към УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив доц. Владимир Ходжев. Той заяви пред Дарик, че случаите на бронхиална астма се увеличават всяка година, като 2/3 от диагностицираните, са деца под 18-годишна възраст.

Алерголог Пролетната алергия често се бърка с грип
netinfo

Специалистите съветват да се избягват запрашени помещеия, такива с тютюнев дим и да се поддържа добра хигиена у дома.

Приемът на фрешове от цитрусови плодове и ограничаването на консумацията на месо и риба, също е добра превенция срещу появата на алергии през този сезон, обясни специалистът по природна медицина и гладолечение д-р Вергиния Георгиева.

Алерголог Пролетната алергия често се бърка с грип
netinfo

„Пресните сокове, богати на витамин C, чаят от шипки и зеленчуковите супи успешно пречистват организма ни и ни предпазват от сезонните алергии. От друга страната, добре е да ограничим месото, рибата и ягодите, в комбинация с кисело мляко и извара, които могат да причинят алергични реакции“, посочи д-р Георгиева.

Тя посъветва да изкисваме пресните салати преди консумация за 15-20 минути в подсолена вода, тъй като по този начин се губят до 70% от нитратите в зеленчуците, които също могат да предзвикат алергия.

Алерголог Пролетната алергия често се бърка с грип
netinfo