Александър Сиди: Референдумът беше див популизъм
Александър Сиди: Референдумът беше див популизъм / Дарик архив
Александър Сиди: Референдумът беше див популизъм
91018
Александър Сиди: Референдумът беше див популизъм
  • Александър Сиди: Референдумът беше див популизъм

Преднината на ген. Румен Радев пред Цецка Цачева е голямата изненада на тези избори, коментира за Дарик общинският съветник от ВМРО-БНД Александър Сиди. По думите му балотажът е бил очакван. Резултатите показват, че на народа му писна от Бойко Борисов и затова на вчерашните избори видяхме колко силен беше наказателният вот – не само в лицето на Румен Радев, но и на Веселин Марешки, коментира Сиди. Според него гласоподавателите се лъкатушат от една плоскост в друга. Това са показали разрезите на социолозите. Голяма част от електората на ГЕРБ се е разпилял в много посоки, включително и при нас.

Общинският съветник коментира и ниските резултати на Реформаторския блок. Той каза, че кандидатурата на Трайчо Трайков е била не особено задоволителна.

Тези избори показаха, че патриотите можем да бъдем обединени, силни и следващият коректив в управлението на страната, коментира Сиди. Той припомни как на предишните президентски избори Красимир Каракачанов, като кандидатура само на ВМРО, спечели незадоволителния 1%, докато сега в коалиция с НФСБ и „Атака“, той достигна близо 15%.

Александър Сиди определи референдума като див популизъм и като нещо, което не е било добре обяснено на хората. По думите му мажоритарната система е доста по-изкривена от пропорционалната. Той даде пример с бат Сали от Самоков, който влезе в парламента с 400 гласа, докато Славчо Атанасов от Пловдив – с над 12 000. Сиди не отрече, че и пропорционалната система има изкривявания, но в рамките само на 10-12 мандата.

Чуйте цялото интервю от прикаченото аудио.