Александър Долев: Пловдив е на 24 000 години
Александър Долев: Пловдив е на 24 000 години / снимка: dariknews.bg

В Пловдив искаме да развиваме най-вече културно-историческия туризъм и ще разчитаме главно на такива като вас. С тези думи и.д. кмет на Пловдив Александър Долев се обърна към двайсет и петте военни експерти и представители на 10 държави, дошли на специално посещение в Пловдив. Темата на семинара, на който те са присъствали през последните 2 дни в столицата, е „Сигурността в черноморския регион". Военните са от черноморски държави - България, Турция, Украйна, Молдова, Гърция и др., както и САЩ, които пък имат отношение към Черноморието по линия на НАТО. Ключова фигура сред тях беше генерал Тед Олстрьом, директор на Програма „Национална сигурност" към Харвардския университет. Делегацията беше водена от директора на информационния център на НАТО у нас Иван Сотиров.

Александър Долев не пропусна да прокара теорията си за възрастта на Пловдив, като обяви пред чужденците, че градът под тепетата е на 24 000 години. Той със съжаление отбеляза, че по време на 20-годишния преход и заради икономическата криза, всички големи предприятия за тежка индустрия в областта са затворени. От това поне въздухът се прочисти, пошегува се зам.-кметът. По думите му, освен в туризма, бъдещето на Пловдив е и във високите технологии, софтуера, хардуера и иновационните техники.

Военните експерти заявиха, че още не са имали възможност да разгледат древния град, но са впечатлени от гостоприемството на българите.