Александров -осъден, Данов – оправдан по делото “Агробизнесбанк”
Александров -осъден, Данов – оправдан по делото “Агробизнесбанк” / netinfo
На три години и половина лишаване от свобода и 6 години и половина лишаване от право да заема отговорни постове във финансови институции бе осъден от Пловдивския окръжен съд ексбанкерът Христо Александров. Той бе главният обвиняем по мегаделото за източване на 22 милиарда неденоминирани лева от Агробизнесбанк през 90-те години.

Изненадващо съпроцесникът му Христо Данов бе оправдан по повдигнатите му обвинения за неположени достатъчно грижи за АББ и превишаване на правата в периода, докато е бил изпълнителен директор. Той е раздал 4 кредита, но според магистратите с това не е нанесена щета на банката. Съдът постанови, че променя мярката за неотклонение на невинния Данов от парична гаранция от 10000 лева в подписка.

На четири години затвор бяха осъдени Гинко Ализотов, Петър Нейчев и Деньо Каназирски. Тримата са раздали съответно 60, 35 и 37 кредита на 6 дружества, в които Данов и Александров са имали различно дялово участие.

Съдът приспада от присъдата на Александров периода от три години и 1 месец, през които е бил задържан под стража и под домашен арест. Ако наказанието бъде потвърдено от по-горните инстанции, бившият банкер, известен като Ицо Салфетката, ще лежи в затвора само пет месеца.

Това е четвъртата присъда за Христо Александров, който преди месец бе осъден на десет години лишаване от свобода за присвояване в големи размери и фалшифициране на документи по т. нар. дело МИК.