Кирил Кирилов и Флора Димитрова
Кирил Кирилов и Флора Димитрова / снимка: Петър Тодоров
Жените по време на бременност и кърмене много трябва да внимават какво консумират, заяви в рубриката на Дарик "Здрава мама, здраво бебе" акушерката Флора Димитрова. По думите й менюто им трябва да изключва алкохол, цигари, всякакви енергийни напитки, прекомерна употреба на въглехидрати и мазнини.  
 
Според Димитрова днешните млади майки по-често разчитат на интернет форумите, а това не е толкова полезно. Тя препоръча на всички, които очакват рожба, да се консултират с лекаря си и да не се доверяват на "Една жена каза...".
 
Ранната бременност носи рискове както за майката, така и за детето. Акушерката, която работи в АГ клиника „Весела“, съобщи, че преди дни 17-годишно момиче от ромски произход е родило третото си дете. Случаите с малолетни родилки са ежедневие, имаме майки на по 12, 13, 14 години, коментира медикът. Бебетата се раждат по-мънички, а жените не са подготвени за бременността и майчинството нито физически, нито психически.
 
Димитрова препоръча нормалното раждане пред секцио. Когато родилката няма усложнения и има възможност за това, за предпочитане е физиологичното раждане. Такава е тенденцията и на запад, каза още акушерката.
 
Българските медицински сестри и акушерки се търсят в чужбина, защото са добре подготвени в много аспекти от областта си. За сравнение тя посочи държави от Западна Европа, където медиците са по-тясно специализирани.