Активността– по-висока отпреди 5 години
Активността– по-висока отпреди 5 години / netinfo

Малко по-висока избирателна активност в Пловдив и областта в сравнение с предишните президетски избори сочат резултатите от окончателното преброяване на бюлетините. 43,32% от избирателите в града са упражнили правото си на глас, съобщи председателят на 16-а РИК Наташа Ценева. Това е почти с 2% повече от предходния вот за държавен глава. В областта активността е 45,85% срещу 44, 50% на предишните избори. Най-ниска – 29%, тя е в община Раковски, която е с най-висока безработица.

2 853 са недействителните бюлетини, пуснати в избирателните секции в Пловдив, като най-честата причина за анулиране е, че знакът обхваща две полета.

59, 03% печели в областта двойката Първанов – Марин, Волен Сидеров- Павел Шопов събират 28, 91%, а кандидатът на десницата Неделчо Беронов остава далеч назад с 8, 03% от гласовете. С най-голяма преднина дестващият държавен глава е в община Брезово.

За пръв път от 17 години левицата печели избори в Пловдив-град – засега само на първи тур с 55, 48% подкрепа за Георги Първанов. 22, 55% от гласовете са за лидера на “Атака”, сочат окончателните данни от 16-та РИК. И тук Неделчо Беронов остава трети, макар и с двойно по-висок резултат от областта – 16, 74%.