Акция на читалищата от Пловдив за Баба Марта
Акция на читалищата от Пловдив за Баба Марта / http://chitalishta.com/

По повод традиционния, чисто български обичай, в 12 часа пред сградата на община Пловдив, представители от 25-те читалища в Пловдив ще закичат с мартеници случайно преминаващи пловдивчани и гости на града с пожелание за здраве, късмет и благоденствие.

Читалищните деятели ще носят знак - обозначение „160 години читалищно дело в България“, защото през цялата 2016-та се чества тази важна годишнина, която ще бъде отбелязана подобаващо в цялата страна.  Планирани са множество събития, като акцент в програмата е популяризиране на важността на читалищата у нас, на тяхната значима роля в националното възраждане и формирането на българската държавност.

Най-българската институция, оцеляла в тежки и трудни времена е пазител и радетел на българските традиции. „Навсякъде по света, хората празнуват идването на пролетта с радост и надежда, но само в България се посреща такъв празник с традиции от старите времена“, казват от Общинския читалищен съюз и канят всички пловдивчани и гости, които имат възможност да се включат в акцията.

Мартеницата, този магически амулет, наследен от предците ни е първият знак за настъпващата пролет. Ето защо, всеки българин трябва да носи мартеница на първи март, символизираща вярата, че от сега нататък всичко ще е по-добро.

Министърът на културата Вежди Рашидов поздрави читалищните дейци по случай 1 март – Ден на любителското творчество. В поздравлението на министър Рашидов се казва:
УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
СКЪПИ ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ,
Сърдечно Ви поздравявам по случай 1 март – Деня на любителското творчество и празник на самодейците.
В този прекрасен ден, който е носител на българската традиция и народностна памет, се обръщам към Вас с най-искрени пожелания за много здраве и творческо вдъхновение. Вие съчетавате в себе си изконния израз на волята и вдъхновението на народа ни за по-щастлив живот и за повече красота във всекидневието. Във времето, когато не само развиваме настоящето, но и изграждаме бъдещето на българската култура, е повече от ясно, че читалището е една от ключовите културни институции за устойчиво развитие на страната ни.  Делникът ни е труден, но съм убеден, че заедно ще съумеем да преодолеем бъдещите предизвикателства, да зададем перспектива и да отключим многообразния потенциал, залегнал така дълбоко във вече 160-годишната история на читалищното дело у нас.
Прекланям се пред енергията и всеотдайността, с които творите, съхранявате и предавате традиционните ни културни ценности на всяко следващо поколение.
Още един път приемете моите най-сърдечни благопожелания за здраве, благоденствие и просперитет!