АГРА изпревари по мащаби Пролетния панаир
АГРА изпревари по мащаби Пролетния панаир / netinfo
АГРА вече е най-успешната селскостопанска изложба на Балканския полуостров и второто по мащаби изложение на Пловдивския панаир след Есенния технически панаир. Това заяви министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил при откриването на 16-тото издание на изложбата, в която 821 фирми от 40 държави показват най-модерните машини, оборудване и технологии за земеделие и животновъдство.

Българските изложители са 355 – с 4% повече от миналата година, а броят на чуждестранните компании е 466. С 39% са се увеличили експозиционните площи, като ръст има и при българските участници (с 24.5%), и при чуждестранните (с 21%).

АГРА нямаше да изпревали като мащаби пролетното изложение, ако посоката на селскостопанската политика не беше вярна, каза изпълнителният директор на Панаира Георги Гергов. Министър Кабил добави, че преориентацията на АГРА от тесните проблеми на сектора към инвестиционното мислене и възможностите за финансиране на проекти е довела в Пловдив всички асове на агробизнеса, затова и чуждестранните компании са повече от българските.

Кабил препоръча акцент в следващото издание на Международната селскостопанска изложба да бъдат възможностите на науката и земеделието да се справят с влиянието на климатичните промени в този сектор.