Адвокат Славчо Атанасов сгазил Закона за адвокатурата
Адвокат Славчо Атанасов сгазил Закона за адвокатурата / netinfo

Кандидатът за кмет на Пловдив Славчо Атанасов е съвместявал незаконно длъжността си като районен кмет на “Тракия” със статута на действащ адвокат. Това сочи удостоверение от Адвокатски съвет - Пловдив, подписано от неговия председател Александър Найденов.

Документът е в отговор на официално запитване, което Дарик направи, след като от няколко конкурентни предизборни щабове изразиха съмнение, че Атанасов е нарушил чл. 5 от Закона за адвокатурата, като не е поискал отписване от регистъра на колегията след сключването на трудов договор с община Пловдив в края на 2003 г.

“.....Славчо Стоев Атанасов .....е бил вписан като адвокат на 01. 11. 2002 г. и към настоящия момент не са извършвани промени в статута на адвоката”, пише в удостоверението с изходящ номер 1162/ 12.10. 2007 г.

Трима известни адвокати, с които Дарик се консултира, бяха категорични, че встъпването на Славчо Атанасов в длъжност като районен кмет е пречка за упражняване на адвокатската професия и той е нарушил Закона за адвокатурата като не е подал задължителната декларация за конфликта на интереси и не е поискал заличаване от списъка на действащите адвокати.

Те посочиха, че в практиката на Адвокатския съвет има доста примери на самосезиране и дисциплинарно отписване на защитници от регистъра след получени данни за участието им в бордове или за подписани от тях трудови договори с работодател. Фактът, че Славчо Атанасов фигурира в регистъра като действащ адвокат с личен номер 1800085840 сочи, че той е плащал редовно месечен членски внос от 26 лв , задължителни осигуровки, а в последните 2 години – и задължителната застраховка срещу професионална небрежност. Това са доказателства, че дори да не се е явявал на дела, налице са всички предпоставки за нелегално упражняване на адвокатската професия и съвместяване на две етично несъвместими длъжности, поясниха юристите.

Според тях, пропускайки да подаде декларация за работа по трудов договор и да поиска заличаване от адвокатския регистър, настоящият кандидат-кмет е погазил Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката и трябва да бъде отписан дисциплинарно като действащ адвокат. Членове на пловдивската колегия подчертаха, че прокуратурата трябва да провери дали Атанасов все пак не е подал задължителната декларация, но при попълването й да е укрил обстоятелствата, които биха го лишили от права. При такава хипотеза кандидат кмета ще носи и наказателна отговорност по чл. 313 от НК за неверни данни, касаещи изпълнението на законови изисквания.

Припомням, че Дарик радио направи официално запитване по Закона за достъп до публична информация и до НАП- Пловдив, откъдето очакваме отговор дали Славчо Атанасов е внасял задължителните социални осигуровки като действащ адвокат.