Администрацията в ДКЦ-5 с по-висока заплата от лекарите
Администрацията в ДКЦ-5 с по-висока заплата от лекарите / снимка : Даниела Ковачева /

Общо 38 нарушения са установени след проверка на дирекция „Вътрешен контрол" в ДКЦ 5. Това заяви днес зам.-кметът Александър Константинов.

 Според доклада, който е изготвен в края на месец август, при сключване на договорите с персонала не са прилагани разпоредбите на колективния трудов договор свързани със здравеопазването. Освен това не са утвърдени писмени правила и процедури за разпределяне на възнагражденията. Не са посочени и критерии за оценка на персонала.

 Така описаните нарушения са довели до диспропорция и средната заплата на административния персонал е със 134% по-висока от тази на останалите, уточни Константинов.

  При 1002 лв. средна работна заплата за дружеството, хората от администрацията са взимали 1698 лв. през 2007-ма година и 2347 лв. през 2008-ма.

Лекарите са получавали 1343 лв. през 2007-ма година и 1596 през 2008-ма. Медицинските сестри са взимали със 72% по-ниско възнаграждение от това на административния персонал.

Друго нарушение, което е констатирала проверката, е свързано с дълготрайните материални активи на болничното заведение. През 2007-ма година е бил закупен нов йоносилективен апарат на стойност 5900 лв., като старият апарат е продаден на същата фирма за 1500 лв.

От продажбата е отчетена загуба от над 700 лв. защото старият апарата не е бил напълно амортизиран. От представената документация става ясно, че не е проведен търг за покупката на апарата, както е по закон, няма оценка от лицензиран оценител, който да потвърди реалната стойност на машината и дали апаратът наистина е бил ненужен.

Констатирани са нарушения и при закупуването на болнични консумативи. За периода на 2007-ма и 2008-ма година са закупени материали на обща стойност над 200 хил. лв., но за тях не са проведени малки обществени поръчки.

Нарушен е и Законът за Общинската собственост, като са сключвани договори за отдаване на площи под наем без да е имало конкурс.

Според кмета на Пловдив Славчо Атанасов, който се е запознал с доклада, всичките нарушения са от оперативен характер и не смята за нужно да бъдат представени на прокуратурата.