9 вместо 6 поликлиники в списъка за приватизация
9 вместо 6 поликлиники в списъка за приватизация / снимка: Дарик Пловдив

Всички 9 поликлиники в Пловдив влязоха в списъка за приватизация, който гласуваха днес 29 общински съветници. Това стана, въпреки първоначалното намерение в плана на Пловдивската общинска агенция за приватизация (ПОАП) да бъдат включени 6 ДКЦ-та, а други 3 – „Пловдив”, „Изток” и ДКЦ – 6, да останат общински и да обслужват социално слаби и здравно неосигурени пловдивчани.

Промяната на проекта за решение бе направена, за да се тушира режисираната истерия и за да стане ясно, че днешното решение не означава отваряне на процедури за продажба, а само даване на мандат за извършване на правен икономически анализ, обясни след двучасовите инфарктни дебати председателят на надзорния съвет на ПОАП Тодор Кръстев. "Против" решението гласуваха ГЕРБ, д-р Лилия Учкунова от ВМРО, Любозар Фратев от ДЕР и Спас Гърневски от ДСБ, а други 3-ма съветници се въздържаха при вота.

ГЕРБ ще поръча представително проучване сред пловдивчани дали да се приватизират здравните заведения и ако отговорът е "не", ще искаме прегласуване на взетото решение, заяви Сузана Николова. Тя посочи, че чл. 67 от Правилника за работа на Общинския съвет предвижда такава възможност. /Чуй прикачения звуков файл № 1/. Съпартиецът й доц. Божидар Хаджиев пък окачестви днешното решение като необмислена сделка със здравето на пловдивчани и се закани, че ГЕРБ ще плати публикации с имената на съветниците, които са я гласували. 

Не сме направили грешка и няма да има продажби за жълти стотинки, опонира доц. Илия Баташки от БСП /чуй прикачения звуков файл №2/.

Общинският съвет да гласува преференции за участието на работещите в ДКЦ.тата специалисти и джипита, въпреки че закона не предвижда такива, поиска председателят на Районната лекарска колегия д-р Георги Сакакушев, който бе изслушан от съветниците /чуй прикачения звуков файл №3/. Той изрази опасения, че с изкуствени фалити бъдещи собственици, които не са съпричастни към здравеопазването, ще избягнат забраната да променят предмета на дейност на поликлиниките /чуй прикачения звуков файл №4/

Всички представители на лекарското съсловие в Общинския съвет и председателят на Регионалната лекарска колегия  поискаха извинение от Камен Шишманов от ВМРО заради думите му, че професионалните качества на част от лекарите, чийто интереси се засягат с приватизацията, са съмнителни, а грешките им-цитирам- пращат пациенти под земята. Шишманов отказа да се извини с аргумент, че думите му са извадени от контекста.

Намеци за злоупотреби в ДКЦ-тата и засегнати интереси се чуха в дебата. Д-р Илия Баташки от БСП заяви, че цените на доставките са различни и дори 10-кубиковите спринцовки не струват еднакво в общинските здравни заведения. Камен Шишманов от ВМРО пък каза от микрофона в залата, че наскоро едно от общинските ДКЦ.та е закупило за 35 хиляди лева апаратура, която реално струва 10 хиляди, но отказа да конкретизира.

Говорихме за това "наши" или "ваши" ще са купувачите, дали лекарите да участват и за колко да се продават поликлиниките, но нямаше дебат за най-важното - за потребителите на медицинските услуги, обобщи председателят на съветниците от левицата Николай Радев.