8500 дружества в областта плащат данъци онлайн
8500 дружества в областта плащат данъци онлайн / dariknews.bg/ архив

8500 дружества в Пловдив и областта са подали декларации за кооперативни данъци по интернет, съобщават от Националната агенция по приходите (НАП)-Пловдив.

Подаването на данъчни формуляри с електронен подпис по електронен път спестява на фирмите 1% от налога, но не повече от 1000 лв., напомнят от Агенцията. Крайният срок за подаване на декларациите от юридически лица е 31 март.

11 800 фирми от региона вече са спазили този ангажимент, а освен по интернет, годишни данъчни декларации се приемат на гише в 26 пощенски станции в Пловдивска област.

От дирекцията уточняват, че плащания за данъци и осигурителни вноски по новите 4 сметки, влезнали в сила на 1 март, могат да се правят и чрез онлайн системата на НАП. За целта е необходима дебитна или кредитна карта и регистрация в платформата Еpay. Софтуерът елиминира риска от технически грешки и неточности при попълването на платежни нареждания, като въвежда автоматично банковите сметки и кодовете за вид плащане към съответния офис на НАП. Регистрацията в електронната платежна система на НАП е безплатна.