700 кандидати по-малко на предварителните изпити в ПУ
700 кандидати по-малко на предварителните изпити в ПУ / netinfo
Над 4800 кандидати са се записали за предварителните изпити в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, съобщават от учебен отдел. Кампанията стартира утре и ще приключи в събота. Желаещите да се включат в нея са с над 700 по-малко в сравнение с последните 2 години. Причината е единствено демографската криза, която се отразява в числеността на завършващите до 2012-а година випуски, обясни началникът на учебен отдел Димитър Бойков. Той подчерта, че реалната конкуренция за едно място ще стане ясна при подаването на документите.

Половината от записалите се за предварителната кампания, са абитуриенти.

Над 65% от тях ще се явят на изпита по български език, който е в сряда. Заради големия брой кандидати – над 3260, той ще се проведе в няколко сгради. Ден преди изпитите кандидат-студентите могат да проверят разпределението си по зали на списъци пред Ректората на университета. На изпитите освен мобилни телефони е забранено и внасянето на храна и цигари, предупреждават от учебен отдел.

Освен българския език масови ще бъдат и изпитите по история и математика. В четвъртък по история ще се явят 874 кандидат-студенти, а в петък – по математика – 700.

Реултатите от предварителните изпити, които са равностойни на тези от редовната кампания по приема, ще са готови до седмица.

За явяване на първи изпит таксата е 18 лева, а за всеки следващ – 12.