7 в битка за пловдивските топлоцентрали
7 в битка за пловдивските топлоцентрали / netinfo

Днес стартира приватизацията на “Топлофикация Пловдив”, обяви Агенцията за приватизацията.
Кандидатите за ТЕЦ “Север” и ОЦ “Юг” трябва да са стратегически инвеститори от енергийния бранш с реализирани обеми от поне  1 млн 800 хил МВтч топлинна енергия общо за последните 3 финансови години. За същия период  приходите им от дейност трябва са минимум   100 милиона лева. Кандидатите трябва да имат дългосрочен кредитен рейтинг най - “ВВ+” (по Standard & Poor’s) или “Bа1” (по Moody’s Investors Service) или “ВВ+” (по Fitch Ratings).
До участие в конкурса не се допускат офшорни или специално създадени за участие в конкурса  дружества, както и такива, които имат просрочени задължения към държавата или към търговски дружества, в които тя притежава повече от 51 % от капитала.

Ръководството на АП очаква голям интерес към продажбата на Топлофикация Пловдив от Газпром, френската компания “Далкия”, собствениците на “Електроразпределение – Пловдив” -EVN, EON, Enel. Принципен интерес, но без конкретно решение за участие в процедурата преди време декларираха и от “Сити газ”, която има лиценз за газификацията на район “Тракия” с център Пловдив. По неофициална информация на Дарик в процедурата се очаква да се включи и американска компания