600 хил. туристи посетили Пловдив през 2013-та година
600 хил. туристи посетили Пловдив през 2013-та година / снимка : dariknews.bg/ архив

Малък растеж в развитието на туризма през миналата година е отчел Пловдив, заяви зам.-кметът Стефан Стоянов. По думите му през 2013-та година през града ни са минали повече от 600 хил. туристи, половината от които са останали с преспиване.

„В следващите няколко години ще разчитаме на устойчив растеж и популяризиране на Пловдив като основна туристическа дестинация в страната“, допълни Стоянов.

През тази година в туристическите маршрути на града ще бъдат включени и Малката базилика и Римския стадион, който в момента се реконструира. На следващата сесия на Общинския съвет предстои да бъде предложена за гласуване и стратегия за туризма с града до 2020-та година. Според Стоянов стратегията е балансирана и дава реална представа за мястото на Пловдив в сравнение с подобни туристически градове като Велико Търново и София.

През следващият месец трябва да стартира и електронна система за обмяна на информация между работещите в туристическия бранш и институциите. „По този проект Пловдив е пилотен град и в момента тече обучение на персонал“, разказа Стоянов.

 

По думите му системата ще даде възможност на всички хотели и категоризирани обекти на територията на община Пловдив да получават и обменят информация с местната администрация, данъчните и миграционни власти, МВР и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.