60% от смолянчани разчитат на туризма
60% от смолянчани разчитат на туризма / netinfo
Развитието на туризма е надеждата на 60% от смоляначани да останат да живеят в града си, сочи мащабно социологическо проучване, озаглавено “Смолян – добрият избор за младите”. Данните бяха представени на обществена дискусия днес в Община Смолян, в която участваха кметът Дора Янкова, областният управител д-р Петър Фиданов, директорът на социологическа агенция МБМД Мира Радева и управителят на PR-компанията “VIP art” Цветелина Узунова. Социологическото проучване е поръчано от софийска строителна фирма, която инвестира в региона.

Близо 60 % от родопчани залагат на туризма, а 42% предпочитат Смолян пред другите градове заради природата, чистия въздух и ниската престъпност.

Липсата на подходяща работа е факторът, който поражда най-голямо недоволство сред жителите на общината – 27%. Изследването за Смолян очертава противоречие между чувствително нарасналите печалби на бизнеса и темповете на увеличение на средната работна заплата. За периода 2000 – 2006 г. печалбите на фирмите в региона бележат 348% ръст. В същото време за този период средногодишната заплата е увеличена само с 58%, като за април 2008 година тя е 391 лв, посочи социологът Мира Радева. Въпреки това, 45% са заявили, че ако условията на живот в общината се подобрят, те ще останат да живеят тук. Голям е и процентът на младежите, които не смятат да напускат родния си град.

Застаряването и отрицателният прираст са други основни проблеми, констатирани от анкетьорите. Годишно в Смолян се раждат 300 бебета, а умират 500 души. Ако този процес се запази, през следващите 5 години жителите на Общината ще станат 42 000 души, а през 2020 година, те ще са едва 39 500, прогнозираха от МБМД.

В проучването са участвали и близо 300 представители на местния бизнес, като голяма част от тях – 37% са на мнение, че Смолян ще продължи да се развива.