6 болнични отделения предложени за закриване
6 болнични отделения предложени за закриване / netinfo

6 болнични отделения в областта са предложени за закриване от Регионалния център по здравеопазване в проекта за Областна здравна карта, каза зам.-директорът д-р Надежда Цветкова. Неотговарящи на критериите за 1000 операции годишно са хирургиите на Транспортна болница, частната “Торакс” и  отделението в Първомай. Подобна е ситуацията и с хирургичния сектор на болницата в Карлово, но тъй като тя е отдалечена от Пловдив и в участък с висока концентрация на пътни инциденти, от РЦЗ не са предложили закриване.

 

Според проекта за нова здравна карта първомайската болница и клиника “Торакс” трябва да се разделят и с гинекологичните си  отделения, които също не покриват критериите. При частното лечебно заведение са предложени за запечатване 2 от общо 4-те му отделения, което би довело до промени в нормативната база, подчерта Цветкова.

 

От Регионалния център по здравеопазване са сметнали за необходимо  и обединението на двете хирургии и двете ортопедии на МБАЛ “Пловдив”.

 

Най-много промени са залегнали в І-ва и ІІ –ра градски болници, които трябва да се превърнат в една добре действаща многопрофилна болница, коментира д-р Надежда Цветкова. От РЦЗ мотивират решението с това, че двете лечебници могат да обединят усилията и да предлагат по-качествени услуги. В “Св. Панталеймон” имат силно работещи, хирургия, неврология и рехабилитация, докато в “Св. Мина” тези звена куцат. И обратно във ІІ –ра градска добре функционират детското отделение и УНГ-секторът, а в І-ва градска те липсват. За сливането на двете болници обаче трябва да гласува местния парламент, тъй като лечебните заведения са общинска собственост.

 

Ако промените, предложени от РЦЗ бъдат одобрени от Министерството на здравеопазването, болничните легла в Пловдив ще намалеят с около 200, добави зам.-шефът на РЦЗ.