/ dariknews.bg
58 български и чуждестранни компании от Форум „Стажове 2018“ отварят днес свои щандове във фоайетата на първия и втория етаж на Техническия университет – филиал Пловдив.

„Очаквано все повече компании от индустрията и IT – сектора идват при нашите студенти, за да ги запознаят с възможностите за стажове през лятото. Много често именно на Форум „Стажове“ - първокурсниците и второкурсниците се ориентират за бъдещата си кариера. Съвместната работа между фирми и студенти понякога завършва и с дипломни разработки, именно на базата на обучението на студентите в някоя от гостуващите днес фирми“,  каза директорът на филиала проф. Въльо Николов.

Сред компаниите, участващи на Форум „Стажове 2018“ има такива от Пловдив, София, Пазарджик, Панагюрище, Сопот, Казанлък, Хасково, Кърджали, Смолян, Стамболийски и за първи път – от Шумен. Търсачите на стажанти са, както огромни международни консорциуми, така и средни фирми, най-често от България. За удобство на бъдещите стажанти някои от фирмите предлагат платформи за обучение, достъпни от компютъра или мобилния телефон на студента.

Най-често фирмите предлагат два варианта за стажуване – на пълен или на непълен работен ден. По традиция във форума участват и специализирани компании за подбор на персонал. Практиката от досегашните форуми показва, че е малко вероятно да има преговори за заплащането на студентите по време на стажовете. Това обикновено става „на четири очи“ при интервюто за приемане на стаж. По-опитните фирми, както от индустрията, така и от IT – сектора, са склонни да платят разходите по пътуванията на студентите, разходите за храна и квартира по време на стажа.

Наблюденията на преподавателите от Техническия университет – филиал Пловдив показват, че „Форум Стажове“ е най-полезен за студентите от първи и втори курс, докато по-големите студенти вече имат ориентация за кариерата си.