Над 500 агнета ще се завъртят утре на чеверме в пазарджишкото село Паталеница. Традицията в родопското село е от повече от век. В Паталеница на 6 май празнуват над 200 души, които носят имената Георги, Гергана, Гьоргена. Във всеки дом ще има изпечено агнешко за здраве, късмет и благоденствие, споделиха местните жители. Преди да бъде изпечено, агнето задължително се опява в църква, след това се пече в трапове, които се изкопават ден преди празника. Денят 6 май започва за местните рано сутринта. Агнетата се разполагат на чевермето малко след 6 часа и се печат до ранния следобед. Това е времето, в което гостите и жителите на Паталеница се събират около чевермето и се поздравяват за Гергьовден. Местната ракия и задължителната салата обикалят традиционно тези, които са около огъня. Селото от няколко години е посещавано в този ден от туристи от Англия, Германия и Франция.
Информация на Петя Георгиева