50% от населението на региона – с наднормено тегло
50% от населението на региона – с наднормено тегло / netinfo
Половината от жителите на Южна България имат наднормено тегло или затлъстяване, но едва 30% от тях отчитат това като проблем. Тези резултати от проучване на фондация „Качество на живот” и „Медлайн клиник”, проведено от 1 юли до 10 октомври сред 1500 души, съобщи в предаването Дарик кафе изпълнителният директор на болницата Невен Енчев.

Най-голям процент хора с наднормено тегло - 69%, са във възрастовата група над 50 години, но тенденцията е на „подмладяване” на този социално значим проблем, каза д-р Енчев. 15% от тийнеджърите от 14 до 17 години са със затлъстяване. Изследването е засякло обратно пропорционална зависимост между наднорменото тегло и степента на образование на пациентите. При хората с ниско образование процентът на затлъстелите е 54, а при висшистите – 43%.

Само за около 15-20% от пациентите единственият начин за преборване на проблема е хирургичната намеса, посочи д-р Енчев. От днес в „Медлайн клиник” стартира Месец на отворените врати за хора с наднормено тегло. Записванията са на тел. 6566 00.

Подробности чуйте в прикачения звуков файл