5 минути стигат едно дете да бъде въвлечено в трафик на хора
5 минути стигат едно дете да бъде въвлечено в трафик на хора / netinfo
Родителите прекарват не повече от 5 минути на ден с децата си, показва проучване направено неотдавна сред българските семейства, резултатите от което съобщават от Сдружение „Фейс ту фейс”. Трафикът на деца  често става с помощта на собствените им семейства, коментира регионалният директор на Агенция за социално подпомагане в Пловдив Катя Минова.

Чуйте прикачения звуков файл:

Отговорността на родителите за превенция на едно от най-тежките престъпления – трафика на хора – ще бъде основна тема на информационната кампания, която се провежда по инициатива на сдружението и Агенцията за социално подпомагане.

В заседателната зала на Общината бе представен създаденият специално за кампанията телевизионен клип, който вече се излъчва по някои национални телевизии. Той е направен с цел да привлече вниманието на родителите, да получат знания как да разпознават рисковото поведение на децата си, да провокира диалог в семейството.

Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация и нелегалната миграция са едни от най-сериозните проблеми на България. Жертви стават и хора, които са сравнително добре материално задоволени и не са в проблемна семейна среда, показва изследването.Често с младите жени установяват контакт лица, които спечелват доверието им, като им описват различни примамливи възможности за работа и обучение в чужбина.

В първото тримесечие на 2008 година са пристигнали 31 деца от чужбина, настанени по социални домове.

Само за 2 години над 15 000 български момичета, някои от които непълнолетни, са били жертви на трафик.