44 пречиствателни станции трябват в Пловдивска област
44 пречиствателни станции трябват в Пловдивска област / netinfo

Само две пречиствателни станции функционират в Пловдивска област, а са нужни още 44, за да отговорим на европейските критерий. Средства за изграждането им има, тъй като са отпуснати 300 милиона евро, от които трябва да усвоим поне 200 милиона.Това зяави в Пловдив министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров на среща с кметовете на 18-те общини в областа.

В момента действат пречиствателни станции единствено в Пловдив и Хисар. В Карлово съоръжението е в процес на изграждане. В напреднала фаза на проектна готовност са общините Асеновград, Първомай и Кричим.

Един милиард и 800 милиона евро е финансовият ресурс на оперативна програма „Околна среда”.Тя е единствената европейска програма, по която за страната ни няма ограничения, нито по отношение на проектите, нито за финансовите средства, подчерта Джевдет Чакъров. По думите му, в Пловдивска област има добре изградена колекторна и канализационна система, а това, заедно с финансовите възможности на програма „Околна серда”, ще помогне за изграждането на липсващите пречиствателни станции. Министърът заяви, че е много важно проектите да се подготвят и да се сключат договорите по тях до 1-ви януари 2010-та година, тъй като периодът за реализацията им ще е тригодишен. След 2010-та срокът за изпълнение на проектите се намалява на две години.